maanantai 1. lokakuuta 2007

Quia - kyselyohjelma myös

HotPot -tyyppinen kyselyohjelma on myös Quia (http://www.quia.com/), amerikkalainen ja maailmanlaajuisessa käytössä myös. Quia koostuu useista erilaisista (16 tyyppiä) aktiviteeteista ja on maksullinen. Käyttäjä voi kuitenkin julkistaa tekemänsä materiaalin Quia webin kautta, ja käyttäjä voi etsiä hakusanoilla tiettyyn aiheeseen tai tekijään tai ohjelmatyyppiin liittyviä tehtäviä aihealueittain. Käyttäjälle tehtävät ovat maksuttomia käyttää (internetyhteyttä lukuun ottamatta ;) Quian vahvin puoli lienee arviointi. Tehtäviin voi liittää varsin monipuolisia arviointielementtejä.

Fysiikkaan on lukematon määrä erilaisia tehtäviä, jotkut kohtalaisen kelvollisia jopa opetustilanteissa käytettäväksi. Katso hakusivua

http://www.quia.com/shared/search?category=11820&adv_search=true

Materiaali on kuitenkin englanninkielistä. Ib-opetuksessa se ei tosin haittaa! Omassa opetuksessani olen käyttänyt Chris Hamperin kehittämää materiaalia:

http://ac90cham.googlepages.com/multiplechoicetests

Kuten hänkin, tarjoan tehtäviä lisäharjoitteluksi ja joskus tuntien lopussa selvittääkseni mitä opiskelijat hallitsevat. Siihen Quia sopii erinomaisesti - systeemin ulkoasu on parempi kuin HotPotissa (vaikka siellä voi ulkoasua muokata).

Quian heikkous lienee ettei palautetta vääristä vastauksista voi tarjota. Se jää opettajan tehtäväksi. Myös vastauksiin liitettävät kuvat, erikoismerkit, sisennykset, yläindeksoinnit ja kaavat tuottavat vaikeuksia.

Mielenkiintoinen huomio on tekijänoikeudet, joita fysiikan tehtävissä tunnutaan koko ajan kiertävän. Lukuisat tehtävät ovat tuttuja täsmällisiä kopioita eräistä kirjoista, nettisivustoilta tai kansainvälisistä loppukokeista. Quia irtisanoutuu tekijänoikeuskysymyksistä ja jättää vastuun tekijälle - ilmeisesti tekijät eivät oikeuksiaan materiaalin suhteen kovin valvo. Quia haluaa kuitenkin että käyttäjien tekemää materiaalia kunnioitettaisiin edes mainitsemalla tekijän nimi.

Toinen mielenkiintoinen seikka on pitkä luettelo Quian käyttöön vihkiytyessään hyväksyttävistä asioista, mm. julkaisu- ja edelleenvälitysoikeudet sekä mm. muokkausoikeudet - kun itse katselin osiota, tuntui siltä että Quiaan tehty ja julkiseksi määritelty materiaali on sitten heidän käytettävissään missä tahansa muodossa, vaikkapa myytävinä kirjoina joihin on koottu parhaimmat tehtävät.. Hmm?

Ei kommentteja: